Jeśli masz przydomowy warzywniak, z pewnością dbasz nie tylko o prawidłową pielęgnację roślin, lecz także starasz się pilnować terminów zbiorów warzyw. W naszym poradniku zawarliśmy najważniejsze informacje o zbiorach plonów z warzywniaka.
Dbanie o przydomowy warzywniak nie musi być skomplikowane. Wystarczy, że będziemy stosować się do pewnych zasad, które ułatwią nam sadzenie i pielęgnację roślin. Dzięki systematycznej pracy możemy cieszyć się własnymi zbiorami każdego roku. W polskich ogródkach najczęściej sadzi się ziemniaki, marchew, ogórki, pomidory, seler, buraki. W domowym warzywniaku warto także znaleźć trochę miejsca na cukinię, fasolkę, groszek, kalafior albo kukurydzę cukrową. Podpowiadamy, kiedy należy zbierać poszczególne plony.
Jeżeli zbierzemy warzywa w określonym terminie, możemy mieć pewność, że plony będą zawierać wszystkie wartości odżywcze. Prawidłowy czas zbiorów jest niezwykle ważny dla zachowania smaku, aromatu i trwałości przechowalniczej warzyw. Jednak z racji tego, że nasz klimat cechuje dosyć duża zmienność, powinniśmy uważnie obserwować wzrost i rozwój roślin oraz warunków pogodowych. Poniżej podajemy najbardziej odpowiednie terminy zbioru dla najczęściej uprawianych warzyw.
Pomidory możemy sadzić w maju i czerwcu, a plony zbieramy od lipca do września. Najczęściej jednak zbieramy je w sierpniu. Dojrzałe pomidory są intensywnie czerwone.
Marchew siejemy od marca do czerwca. Pierwsze plony zbierzemy już w czerwcu, a ostatnie we wrześniu lub nawet w październiku. Zbiór zależy od odmiany marchwi. Dojrzałą marchew poznamy po więdnących liściach.
Buraki sadzi się od kwietnia do czerwca. Warzywa zbieramy w lipcu, najpóźniej w październiku. Ważne, by zrobić to przed pierwszymi przymrozkami.
Seler liściowy sadzimy w maju i czerwcu, a pierwsze zbiory rozpoczynamy już w lipcu i sierpniu. Najczęściej selery zbiera się we wrześniu. Warzywa możemy zbierać, gdy pojawi się ok. 10–12 liści.
Ziemniaki najczęściej sadzi się w kwietniu. Wczesne odmiany popularnego warzywa zbieramy już w czerwcu i lipcu, a najpóźniejsze – we wrześniu, a nawet październiku. Warto pamiętać, że ziemniaki zbiera się około 3 tygodnie po tym, jak dojdzie do obumarcia łodyg.
Ogórki sadzimy w maju i już miesiąc później możemy zbierać pierwsze plony, aż do sierpnia. Najszybciej zbiera się ogórki w najmniejszej fazie wzrostu do konserwowania, natomiast większe do bezpośredniego spożycia.
Kukurydzę sieje się w maju, ale pierwsze plony zaleca się zbierać dopiero w lipcu, aż do września. Termin zbioru przypada zazwyczaj na 2–4 tygodnie po pojawieniu się czarnej plamki.
Kalafior siejemy w czerwcu, a miesiąc później możemy zbierać pierwsze plony. Ostatni zbiór powinien odbyć się jeszcze przed przymrozkami. Plonów musimy pilnować, ponieważ niesprzyjające warunki atmosferyczne powodują szybkie zmiany w pędzie kwiatostanowym.
Cukinię siejemy w maju. Wcześnie dojrzewające odmiany mają owoce gotowe do zbioru już po około 5–6 tygodniach po posadzeniu. Najczęściej cukinię zbiera się od lipca do września.
Groszek wysiewamy na przełomie marca i kwietnia. Dwa tygodnie po pojawieniu się kwiatostanów sprawdzamy strąki. Jeżeli są nabrzmiałe, zbieramy je (od czerwca do sierpnia).
Zdj. główne: congerdesign/pixabay.com