Śliwa jest jednym z popularniejszych drzew w Polskich sadach. Rośnie bardzo szybko i nie wymaga wielu zabiegów pielęgnacyjnych. Większość śliw to odmiany mrozoodporne. Które z nich warto posadzić w sadzie?
Pochodzi z USA. Jest bardzo popularna wśród polskich hodowców. Owocuje najczęściej już w drugim roku od posadzenia, obficie. Zbiór owoców odbywa się najczęściej w drugiej połowie września. Śliwa Amers średnio wytrzymuje mrozy, lecz jest odporna na choroby grzybowe. Owoce można jeść na surowo. Nadają się również na przetwory.
Amerykańska odmiana, pochodząca ze skrzyżowania odmian Stanley i President. Jest odporna na mróz i niektóre choroby grzybowe. Jest mało odporna na szarkę. Ma duże ciemnoniebieskie owoce, które są dojrzałe w połowie września.
Jest starą angielską odmianą śliwy. Regularnie i obficie owocuje na przełomie lipca i sierpnia. Jest bardzo wrażliwa na mróz. Przed zimą wymaga zabezpieczenia np. agrowłókniną lub słomą. Z owoców można robić przetwory.
Odmiana ceniona za duże, ważące nawet 100 g owoce. Przy dużych mrozach wymaga dodatkowego okrycia kapturem. Owoce można zbierać w połowie września. Nadają się na przetwory, do pieczenia i jedzenia na surowo.
Odmiana pochodząca ze Szwecji. Jest to krzyżówka Car i Ruth Gerstetter. Jest odporna na mrozy, szkodniki i choroby. Bardzo ceniona przez sadowników – owoce mają zawsze dobrą cenę na skupach. Jest częściowo samopylna. Posadzenie obok odmiany Amers i Cacanskiej zwiększy plony odmiany Herman. Idealna do wypieków i deserów.
Mało znana w Polsce odmiana pochodząca z Chin. W naszym kraju pojawiła się w latach 70. XX wieku. Owoce wyglądają egzotycznie i są bardzo smaczne.
Pochodzi z Czech. Owocuje bardzo szybko. Jest odporna na mróz i mało odporna na choroby grzybowe. Ma duże owoce w kolorze fioletowym, które są gotowe do zbiorów pod koniec sierpnia. Ma lekko kwaskowaty miąższ.
Najprawdopodobniej pochodzi z Francji. Ma niewielkie zielone owoce, które można zbierać pod koniec sierpnia. Nadają się na kompot i do zjedzenia na świeżo.
Francuska odmiana śliwy. Owoce są duże i bardzo smaczne. Jest odmianą samopylną i jednocześnie zapylaczem popularnych odmian śliw. Owocuje co drugi rok, pod koniec sierpnia.
Stara niemiecka odmiana. Najczęściej wykorzystywana jako podkładka do szczepienia innych odmian. Jest odporna na mróz, ale bardzo wrażliwa na szarkę. Owoce są małe i drobne. Idealna na powidła i do suszenia.
Wybierając śliwy do swojego ogrodu, powinieneś kierować się odpornością na choroby grzybowe, obfitością plonów, smakiem owoców i łatwością uprawy. Warto wybierać drzewa, które nie będą osiągały dużych rozmiarów (utrudnia to pielęgnację i zbiór owoców).
Dlatego należy wybierać te szczepione na podkładkach skarlających. Niestety takie drzewa mają wyższe wymagania glebowe i mniejszą odporność na suszę. Kupując śliwy do ogrodu, warto wybierać odmiany samopylne owocujące w różnych terminach.
Przeczytaj też: https://gardenyard.pl/rosliny/gruszki-najlepsze-i-polecane-odmiany/
Zdjęcie główne: MemorySlashVision/pexels.com