Artykuł sponsorowany
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.
Pomidory, to jedno z najbardziej lubianych warzyw, które wielu osobom bezsprzecznie kojarzą się z latem. Nie ma w tym nic dziwnego, to właśnie na początku sierpnia możemy cieszyć się ich najlepszym smakiem i aromatem. Z tego właśnie powodu wiele osób decyduje się na samodzielną uprawę pomidorów. Aby jednak wydały obfity plon niezbędne jest nie tylko ich podlewanie czy nawożenie, ale również przycinanie. W jaki sposób zrobić to prawidłowo by nie zaszkodzić roślinie? Podpowiadamy.
Aby samodzielnie uprawiać pomidory nie potrzebujemy szklarni czy własnego ogródka. Istnieją odmiany, które doskonale będą czuły się również w doniczce na balkonie czy tarasie. Niezależnie od tego, czy jednak wybierzemy pomidory sadzone do gruntu czy też mniejsze odmiany do doniczek przycinanie pomidorów jest niezwykle ważnym elementem, o którym nie możemy zapomnieć. Na szczęście, nie jest to trudne i przy odrobinie praktyki poradzi sobie z tym każdy, nawet początkujący hodowca.
Każdy, kto choć raz zajmował się uprawa pomidorów wie doskonale, że są to rośliny, które potrafią rosnąć bardzo szybko. Często pojawiają się na nich nowe, boczne pędy, które wcale nie przysłużą nam się w uzyskaniu większej ilości plonów. Zbyt duża ilość pędów bocznych i liści to nie tylko większe zużycie składników odżywczych, których może zabraknąć później do wykształcenia dorodnych owoców. To jednak nie wszystko. Liście dodatkowo zaciemniają gromna z owocami, przez co potrzebują one znacznie więcej czasu aby dojrzeć. Warto wspomnieć również o tym, że przycinanie pomidorów ma na celu także ochronę przed chorobami, które mogą być wywołane choćby przez zalane, gnijące liście rośliny.
Przycinanie pomidorów należy rozpocząć w momencie, w którym zobaczymy, że roślina zaczyna rozgałęziać się i puszczać boczne, skośne pędy. Co jest niezwykle istotne, przycinanie tych roślin musi odbywać się regularnie przez cały okres wegetacyjny pomidora – nie wystarczy jednorazowe uformowanie sadzonki. Zabiegi warto przeprowadzać raz tygodniu, wówczas nie przeoczymy żadnego niechcianego pędu czy zmienionych chorobowo liści. Oczywiście, może się zdarzyć, że w danym tygodniu nie będzie potrzeby przycinania pomidora, niemniej jednak raz tygodniu warto dokładnie przyjrzeć się roślinie. Pamiętajmy również o tym, żeby wykonywać przycinanie pomidorów w trakcie ciepłych, słonecznych i suchych dni, wówczas rany po usuniętych pędach zasklepią się o wiele szybciej.
Zarówno w przypadku pomidorów uprawianych w szklarniach, w ogródkach, jak i doniczkowych zostawiamy jeden lub dwa najsilniejsze pędy i to właśnie na ich rozwoju skupiamy się najbardziej. Wszystkie boczne odnogi, które zaczynają się pojawiać warto obcinać jak najwcześniej, kiedy nie są jeszcze mocno rozwinięte. Uważamy przy tym, by nie uszkodzić pędów głównych. Nieco inaczej sprawa wygląda w przypadku pomidorów koktajlowych, ponieważ najczęściej rośliny te posiadają krzewiastą formę. Oznacza to, że poza jednym głównym pędem warto pozostawić również kilka pobocznych. Usuwamy jedynie pędy, na których nie ma wyraźnych kwiatostanów, są one długie i cienkie oraz rozgałęzione mocno na boki. Jeśli chcesz wiedzieć więcej na ten temat – bardzo przydatne informacje znajdziesz pod adresem https://studiodomu.pl/jak-przycinac-pomidory-koktajlowe-kiedy-obrywac-liscie-i-galazki/ .
Mówiąc o przycinaniu pomidorów warto wspomnieć również o tym, że obrywamy nie tylko pędy, ale również liście. Ich nadmiar może zacieniać owoce, zużywają one również cenne substancje odżywcze. Oczywiście nie oznacza to, że powinniśmy pozbawić nasze pomidory wszystkich liści – są one niezwykle ważne w procesie fotosyntezy. Niemniej jednak wszystkie liście, które są żółte, wyschnięte czy gniją warto na bieżąco usuwać. Podobnie sprawa wygląda w przypadku kwiatostanów oraz gron owoców. Na jednym pędzie nie powinno być ich więcej niż kilka. W przeciwnym razie owoce nie będą w stanie osiągnąć odpowiednich rozmiarów i dojrzeć. Jeśli zauważymy, że jest ich naprawdę sporo, warto poświęcić kilka gron na rzecz bardziej udanego zbioru pozostałych plonów. Bardzo dobrym pomysłem jest rownież przycięcie wierzchołka w momencie, w którym roślina ma już zawiązane grona owoców. Dzięki temu pomidor nie będzie piął się w górę a cenne składniki odżywcze będą wykorzystywane na wzrost owoców.
Pamiętać musimy również, że krzewy pomidorów są roślinami o dość cienkich i kruchych łodygach, co sprawia, że są narażone na złamania, szczególnie w czasie owocowania. Aby tego uniknąć łodygę należy przywiązać w kilku miejscach do wbitego w ziemię palika. Powinien być on nieco dłuższy niż sama roślina i być stabilnie wbity w ziemię.
Podsumowując, choć przycinanie pomidorów może wydawać się trudne tak naprawdę zasady dotyczące tej czynności pielęgnacyjnej nie są skomplikowane. Z pewnością poradzisz sobie więc z tym wyzwaniem.
Za pomoc merytoryczną przy pisaniu artykułu dziękujemy portalowi o domu i ogrodzie Studiodomu.pl.
Fot.: Jeremy Bezanger/unsplash.com