Insekcydy to niezwykle potrzebne środki owadobójcze, które pomagają uwolnić się od szkodników. Używa się ich w rolnictwie, sadownictwie oraz do zwalczania insektów, które atakują warzywa.
Insekcydy to środki zarówno chemiczne, jak i naturalne, wytwarzane z ekstraktów z korzeni, łodyg i kwiatów roślin. Dzięki zastosowaniu odpowiednich insekcydów mikrobiologicznych szkodniki są skutecznie zwalczane i nie niszczą upraw.
Preparaty są stosowane zapobiegawczo, jeszcze przed pojawieniem się nieproszonych szkodników, lub interwencyjnie, kiedy owady już zaatakowały rośliny. W celu zminimalizowania szkodliwości insektycydów, zaleca się wykonywanie oprysków po oblocie owadów zapylających – to od ich pracy i aktywności zależy jakość i ilość plonów.
Co ciekawe, insekcydy nie powodują obumarcia szkodliwych insektów, a działają dezorientująco na samce, uniemożliwiając im zapładnianie samic. Dzięki temu szkodniki nie rozmnażają się i roślina zostaje od nich uwolniona. Przy wyborze insektycydu warto wybrać środek, który jest najmniej szkodliwy dla pszczół.