Artykuł sponsorowany
Pizza jest jednym z najpopularniejszych dań fast foodowych w Polsce. Ten włoski przysmak jest uwielbiany na całym świecie i nie ma chyba człowieka, który w swoim życiu ani razu nie jadłby pizzy. Pomimo ogromnej popularności tego dania, mało kto wie, jak przygotować prawdziwą, pyszną włoską pizzę w domowych warunkach. Nie jest to najszybsze i najłatwiejsze danie, jakie możesz przygotować na obiad, jednak z odpowiednimi akcesoriami pizza wychodzi naprawdę wyśmienita. Sprawdź, co przydaje się przy robieniu pizzy.
Najważniejszym składnikiem pizzy jest ciasto – to od niego zależy, czy danie będzie smaczne. Dobra baza obroni się ze zwykłymi, podstawowymi dodatkami, jednak niedobrego ciasta nie wybronią nawet najbardziej ekstrawaganckie toppingi. Kluczowym momentem w przygotowaniu ciasta do pizzy jest jego wypiekanie. Powinno się ono odbywać dość krótko, jednak w bardzo wysokiej temperaturze. Pizzerie mają tu łatwiej, ponieważ piece gastronomiczne czy specjalny piec do pizzy są przystosowane i stworzone do rozwijania i utrzymywania naprawdę wysokich temperatur. W domowych warunkach trudno jednak o takie rozwiązanie, więc do wypieku pizzy pozostają piekarniki.
Włoską pizzę można oczywiście przygotowywać i piec na blasze, jednak nie tak robią to Włosi. Co więcej, blacha wchodzi w reakcję z ciastem drożdżowym i zmienia jego smak podczas obróbki termicznej, jak również nie pomaga ciastu wypiec się od środka. Specjalny kamień do pizzy to wydatek około 100 złotych, jednak ten gadżet jest wart swojej ceny. Podczas przygotowywania włoskiego dania kamień nagrzewa się w piecu do wysokiej temperatury, po czym układa się na nim gotową do pieczenia pizzę. Rozgrzany kamień praktycznie od razu zaczyna proces pieczenia ciasta, przyspiesza i wspomaga go, dzięki czemu pizza wychodzi o wiele smaczniejsza. Nie przypala się, a w środku nie powstaje zakalec, którego wszyscy tak się obawiają w przypadku ciasta drożdżowego.
Proporcje i trzymanie się przepisu są w kuchni najważniejsze. Jeśli chodzi o ciasto na pizzę, ilość składników musi zgadzać się co do grama z tym, co jest zapisane w przepisie. Na wadze kuchennej odmierzysz bardzo precyzyjnie ilość mąki, drożdży i płynów potrzebnych do zarobienia ciasta na pizzę. Dokładne trzymanie się składników i proporcji podanych w przepisie sprawi, że Twoje danie będzie pyszne i idealne. Brak przepisu lub działanie “na oko”, mogą spowodować, że ciasto nie wyrośnie odpowiednio, nie będzie puszyste, tylko zbite, a nawet może powstać zakalec. Jeśli zabierasz się za robienie pizzy w domowych warunkach, korzystaj z pomocy elektronicznej wagi kuchennej przy odmierzaniu wszystkich składników. Nowoczesne modele wag mają różne tryby, takie jak mierzenie ilości płynów (zazwyczaj wody i mleka) w mililitrach oraz gramach, a także rozpoznawanie mierzonej cieczy po gęstości.
Domowe gotowanie przynosi wiele satysfakcji i radości. Pełnię przyjemności można jednak czerpać z niego wyłącznie wtedy, gdy masz do tego odpowiednie narzędzia. Gadżety i akcesoria kuchenne bardzo ułatwiają gotowanie i pozwalają na rozwijanie swojej pasji do jedzenia. Warto ułatwiać sobie życie poprzez korzystanie z gadżetów, a wtedy każde przygotowane danie będzie podbijać kubki smakowe jedzących.
Zdjęcie główne: pexels.com/William Mattey