Klasyczny lampion, oryginalny wazon, a może piękna figurka – efektowne dekoracje z dyni można wykonać samodzielnie. Oprócz tego podajemy przepisy na pyszną zupę oraz placki z dynią w roli głównej.
Wraz z nadejściem jesieni rozpoczyna się też sezon na dynię. To warzywo bardzo uniwersalne, które doskonale sprawdzi się nie tylko jako składnik pysznych potraw, ale także jako wyjątkowa ozdoba. Można ją wykorzystać nie tylko we wnętrzach, ale też na balkonie czy tarasie, szczególnie że większość roślin o tej porze roku nie jest już tak atrakcyjnych, jak byśmy chcieli.
Jesienią liście stają się kolorowe, pod drzewami leży pełno kasztanów i żołędzi. Dynia idealnie wpisuje się w ten klimat. Jej piękny, intensywnie pomarańczowy kolor oraz pękaty kształt w najróżniejszych rozmiarach daje duże możliwości aranżacyjne. Na rynku możemy znaleźć zarówno wersje mini, jak i wręcz gigantyczne sztuki. Przed ich zakupem warto zastanowić się, gdzie mają stanąć – na stole, parapecie, przy wejściu, a może na zewnątrz. Prezentujemy trzy sprawdzone pomysły na dekoracje z dyni oraz dwa przepisy na dyniowe potrawy.
Dynia bez wątpienia jest ozdobnym warzywem. Można zatem w wybranym miejscu po prostu postawić jedną dużą dynię bądź stworzyć kompozycję z kilku różnej wielkości. Warto też pójść o krok dalej i dosłownie w kilka sekund stworzyć wyjątkową dekorację.
Jak to zrobić? Wystarczy pomalować dynię farbą albo sprayem. Kolor może być dowolny; bardzo elegancko prezentują się dynie w złocie i srebrze, a także w czerni i bieli. Oryginalne będą też te w kolorze czerwieni, granatu albo butelkowej zieleni.
Nie ma przeszkód, aby jeszcze nieco podkręcić dyniowe figury i przykładowo obsypać je brokatem, przewiązać wstążką czy dokleić różne świecidełka. Wszystko zależy od naszej kreatywności oraz oczekiwań. Ograniczeniem jest tylko wyobraźnia.
Dynia i świece to połączenie idealne. Można je ustawić obok siebie, a jeszcze lepiej wydrążyć dynię i wstawić świecę do środka. Wówczas stanie się ona pięknym lampionem. Taka dekoracja nadaje się nie tylko na Halloween. Poza tym nikt nie nakazuje wycinania w dyni wyłącznie uśmiechniętej buzi. Można wybrać serce, kwiaty, kółka albo jeszcze bardziej precyzyjne i wymyślne wzory. Przy tworzeniu lampionów ważne jest wybranie takiej dyni, która nie będzie miała problemu ze stabilnością na płaskim podłożu.
Ostatnią propozycją jest przerobienie dyni na wazon. Tutaj także musi być ona stabilna. Warto też przemyśleć kwestię umieszczenia kwiatów w jej środku, tak aby zabezpieczyć ją przed nasiąkaniem wodą oraz gniciem. Dobrze jest przykładowo wyścielić dynię folią albo gąbką florystyczną. Świetnym sposobem jest także umieszczenie bukietu kwiatów najpierw w jakimś szklanym naczyniu, a dopiero później w dyni. Można też zasypać cały środek ziemią i umieścić w niej różnego rodzaju sukulenty.
Przepisów na jesienną zupę z dyni jest całe mnóstwo. Każdy mniej więcej opiera się na tym samym, jednak tutaj dużą rolę grają szczegóły; przyprawy oraz inne dodatki. Taka zupa jest lekkostrawna, zawiera dużo błonnika i kwasu foliowego.
Podstawowymi składnikami są: pokrojona w kostkę dynia, cebula oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. To wszystko należy wrzucić do gotującego się bulionu warzywnego. My polecamy jeszcze dodać marchewkę oraz batat, czyli słodkiego ziemniaka. Wówczas smak będzie zdecydowanie ciekawszy.
Nie można zapomnieć o przyprawach; wędzonej papryce, kurkumie, curry, soli oraz imbirze. Proporcje należy dopasować do swoich preferencji smakowych. Doskonale sprawdzi się także śmietana albo mleczko kokosowe – zblendowane albo dodane na talerzu w formie kleksa.
Pozostają dodatki. Zupę krem można podawać z pestkami dyni albo wrzucić do niej podpieczone w piekarniku kuleczki ciecierzycy. Te smaki idealne komponują się ze sobą.
Naleśniki i inne placki są świetną propozycją pysznego posiłku. W zależności od dodatków można podać je w wersji na słodko; z syropem klonowym, konfiturą czy owocami – albo na słono; z mięsem, warzywami, a nawet z jajkiem.
Do przygotowania placków z dyni wystarczy starta dynia, mąka pszenna, jajko, przyprawy; imbir, sól, pieprz, a także olej do smażenia. Gotowe placki świetnie będą komponować się z jogurtem naturalnym albo sosem pomidorowym. Jeśli natomiast pominiemy imbir, wówczas placki będą łagodniejsze w smaku i najlepiej jest posypać je cukrem pudrem albo cukrem wanilinowym.