Pigwa nie jest popularnym krzewem w naszym kraju. A szkoda, bo zarówno jej miododajne kwiaty, jak i oryginalne owoce mogą być piękną ozdobą. Warto pomyśleć nad zasadzeniem jej we własnym ogrodzie.
Pigwa pospolita jest dość okazałą rośliną, bo jej gałęzie dorastają do około 3 metrów wysokości. Jest zaliczana do krzewów z rodziny różowatych. Ma białe lub bladoróżowe kwiaty, które mogą stanowić piękną ozdobę w przydomowym ogródku. Okres kwitnienia przypada późną wiosną, czyli w okolicach czerwca.
Rozmawiając o pigwie nie można zignorować faktu, że ma właściwości lecznicze, a z jej owoców, mimo że są niejadalne na surowo, można zrobić znakomite przetwory.
Pigwa to drzewko owocowe, które nie cieszy się jeszcze w Polsce dużą rozpoznawalnością i często uważane jest za gatunek egzotyczny. Warto zwrócić na nią uwagę zwłaszcza przez wzgląd na efektowne ukwiecenie, które w wiosenne miesiące będzie pięknie ozdabiać nasz ogród. Również owoce pigwy, mimo tego że nie są jadalne, mogą być oryginalną dekoracją. Mają żółto-zielony kolor, są twarde i kwaśne, mają świeży, cytrusowy zapach. Po zerwaniu owoców należy przechowywać je kilka tygodni w suchym i chłodnym miejscu, aby dojrzały. Ich kolor zmienia się wówczas na żółty, sprawiając, że przypominają miniaturowe cytryny.
>> Przeczytaj też: Krzewy całoroczne do ogrodu – TOP 10
Dojrzałe owoce pigwy znakomicie nadają się na różnego rodzaju przetwory, dżemy, nalewki czy konfitury. Mają prozdrowotne właściwości, gdyż są bogatym źródłem witaminy C. Z kolei nasiona pigwy działają leczniczo na dolegliwości żołądkowe.
Wiele osób wymiennie używa nazw pigwa i pigwowiec, nie zdając sobie sprawy, że są to dwie różne rośliny. Pigwowiec to krzew ozdobny, który jest mniejszy od pigwy. Jego kwiaty są wielobarwne, a okres kwitnienia przypada na koniec kwietnia i początek maja. Oba gatunki mają podobne owoce, jednak te rosnące na pigwowcu są mniejsze od tych, które można znaleźć na pigwie. Różnica jest również w smaku owoców, pigwowiec jest bardziej kwaskowaty.
Pigwowiec nie jest wymagającą rośliną w uprawie, dlatego dobrze rozwija się zarówno w słonecznych, jak i cienistych obszarach.
Pigwa nie jest krzewem, który dobrze czuje się w naszym chłodnym klimacie. Pochodzi z Azji i lepiej rozwija się w wyższych temperaturach, dlatego w mroźne dni może przemarznąć. Z tego powodu nie jest sadzona w sadach jako drzewko uprawne. Kiedy chcemy posadzić pigwę w przydomowym ogródku, warto wybrać obszar dobrze nasłoneczniony.
Nie jest to krzew trudny w uprawie, jednak ma swoje upodobania jeśli chodzi o glebę. Najlepiej, aby była żyzna, o kwaśnym odczynie i zasobna w minerały oraz próchnicę. Pigwa wymaga również regularnego podlewania, gdyż jej system korzeniowy nie pozwala jej czerpać wystarczających ilości wody z gleby.
Przez to, że pigwa nie jest mrozoodporna, należy przygotować jesienią kopczyk ziemi, który będzie usypany wokół pnia drzewa. Pozwoli to w okresie zimowym ochronić korzenie rośliny przed przemarznięciem.
Najlepszym czasem na sadzenie pigwy jest późna jesień, choć niektórzy ogrodnicy uważają, że lepszy okres to wiosna. Powinniśmy zarezerwować dużo miejsca w naszym ogrodzie dla tego drzewka, gdyż jego konary rozrastają się dość szeroko, przez co może zabierać słońce innym roślinom.
Sadzenie pigwy jest proste, wystarczy wykopać dołek na około 30 cm głębokości i wsadzić w niego sadzonkę, którą obsypujemy ziemią, po czym grunt ugniatamy. Nowo posadzoną roślinę należy obficie podlać. Dobrą praktyką może być obsypanie dookoła pigwy obornikiem lub kompostem, dzięki czemu gleba będzie bardziej żyzna.