Maliny są jednym z popularniejszych polskich owoców. Mają wiele prozdrowotnych właściwości. Skąd pochodzą maliny i dlaczego warto je spożywać?
Malina jest owocem wykorzystywanym od tysięcy lat w celach leczniczych i zdrowotnych. Pierwsza pisemna wzmianka o malinach pochodzi z 300 r. p.n.e. z Grecji. Według Dioskoridesa; greckiego lekarza, farmakologa i botanika, to właśnie ten kraj jest ojczyzną malin. Wzmianki o tych owocach można znaleźć również w mitologii.
W XV w. maliny były jednym z popularniejszych krzewów uprawianych w przyklasztornych ogrodach. Jednak dopiero od XVIII wieku malina jest krzewem hodowlanym.
Obecnie dostępnych jest kilkaset odmian hodowlanych. Różnią się między sobą wielkością i kolorem – od czerwieni, po żółć oraz biel. Najbardziej popularną odmianą jest malina właściwa. Ma piękny czerwony kolor i słodki smak. Polska jest jednym z czołowych producentów tej odmiany na całym świecie.
Maliny w zależności od odmiany można zbierać już w czerwcu. Niektóre z odmian owocują, aż do pierwszych przymrozków. Owoce malin są delikatne, dlatego należy je zbierać ostrożnie podczas ładnej pogody do koszyczków. W ciągu 2 dni należy je zjeść lub przetworzyć.
Świeże maliny można wykorzystać do ciast, deserów, koktajli oraz jako element dekoracyjny słodkich dań. Maliny mają kwaśny posmak, dlatego idealne komponują się z różnymi gatunkami mięs. Do białego mięsa będzie idealny sos wykonany na bazie świeżych malin.
Jeśli kupujesz maliny, to przed włożeniem do lodówki musisz sprawdzić ich stan. Czy w pudełku nie ma uszkodzonych lub spleśniałych owoców. Jeśli takie są, to należy je usunąć. Maliny można mrozić. Aby to zrobić, owoce należy delikatnie umyć, a następnie wysuszyć ręcznikiem. Tak przygotowane maliny należy przełożyć do wielorazowych woreczków do mrożenia.
Z malin wykonuje się głównie sok, który ma lecznicze właściwości, m.in. jest bardzo pomocny w walce z przeziębieniem i gorączką. Sok z malin jest świetnym wsparciem dla układu immunologicznego. Do jego wykonania niezbędny jest sokownik parowy.
Zdj. główne: Jeremy Bezanger/unsplash.com