Artykuł sponsorowany
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.
Wielu miłośników kulinariów marzy o posiadaniu grilla gazowego w ogrodzie. Smak potraw grillowanych na świeżym powietrzu jest wyjątkowy – ciężko jest osiągnąć taki efekt gotując w zaciszu domowym. Jednak wybór odpowiedniego modelu może przysporzyć nieco kłopotu, zwłaszcza osobom, które nie miały wcześniej styczności z takim sprzętem. Dlaczego warto kupić grill gazowy? Jakie kluczowe elementy powinny znaleźć się w dobrym tego typu urządzeniu? Podpowiadamy!
Grill gazowy z pewnością przewyższa tradycyjny grill węglowy nie tylko pod względem wygody, ale także jakości przygotowywanych potraw, Przede wszystkim podczas smażenia dań na tego rodzaju sprzęcie nie dochodzi do wytworzenia szkodliwych związków, które pochodzą ze spalania tłuszczy. Oznacza to, że przyrządzane na nim potrawy są zdrowsze dla organizmu. Co więcej, grill gazowy zapobiega przypalaniu jedzenia, co często ma miejsce na klasycznym grillu węglowym. Warto pamiętać, że zwęglona żywność zawiera szkodliwe substancje, które mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie.
Podczas wyboru grilla gazowego należy zwrócić uwagę na różne parametry, takie jak wielkość urządzenia, liczba palników, a także zużycie gazu. Ważne jest również, aby dopasować grill do warunków przestrzennych na tarasie oraz do indywidualnych potrzeb użytkownika. Dla osób, które uwielbiają organizować spotkania z rodziną i przyjaciółmi, dobrym rozwiązaniem są wolnostojące modele z pięcioma, a nawet sześcioma palnikami.
Alternatywą dla grilli zabudowanych są modele na kółkach. Można je nie tylko z łatwością przemieszczać z miejsca na miejsce, ale również zabierać ze sobą na wycieczki poza miasto. Wówczas lżejszy model przenośny może być strzałem w dziesiątkę – bez problemu zmieści się w bagażniku samochodu. Niezależnie od danego wariantu warto wybierać urządzenia wykonane z najwyższej jakości materiałów, ze szczególnym naciskiem na palniki i ruszty. Ponadto powierzchnia do grillowania powinna być łatwa w czyszczeniu, bez trudno dostępnych zakamarków.
Kupując grill gazowy, warto wiedzieć, że istnieją dwa rodzaje rusztów – żeliwny oraz stalowy. Zarówno jeden, jak i drugi mają kilka zalet. Przy wyborze rusztu jest ważne, aby zwrócić uwagę na jego masę. Dlaczego? Cięższy wariant utrzymuje więcej ciepła, co pozwala na zachowanie odpowiedniej temperatury podczas grillowania – nawet przy uchylonej pokrywie. Ruszt żeliwny zapewnia większą moc, natomiast stalowy jest trwalszy, dzięki czemu posłuży przez dłuższy czas.
W przypadku rusztów żeliwnych należy mieć na uwadze, iż po każdym grillowaniu konserwacja jest niezwykle ważna, aby zapobiec korozji. Z kolei ruszty wykonane ze stali zniosą więcej zabrudzeń i łatwiej je oczyścić. Istotną kwestią jest również ilość poprzecznych połączeń w ruszcie – im mniej, tym lepiej, ponieważ zwiększa to łatwość czyszczenia oraz ogranicza ilość zakamarków, które trudno wyszczotkować. Warto również wybrać grill z niewielkimi przerwami między żeberkami – dzięki temu żaden kawałek jedzenia nie spadnie na palniki i aromatyzery.
Aromatyzery to nic innego, jak pofalowane blaszki umieszczone pod rusztem, które powinny jak najlepiej pokrywać palniki. Kiedy tłuszcz z potraw kapie na te blaszki, po odparowaniu przyczynia się do specyficznego smaku potraw z grilla. Aromatyzery w grillu gazowym pełnią kilka ważnych funkcji, w tym:
Trzy elementy grilla gazowego, czyli palniki, zawory oraz pokrętła, są bardzo istotne dla prawidłowego funkcjonowania urządzenia. Pokrętła powinny dokładnie kontrolować wielkość płomienia, a palniki – być ciężkie i solidne, a najlepiej, aby nie znajdowały się zbyt blisko rusztu, co zapewni równomierne rozprowadzanie ciepła i uniknięcie przypalania jedzenia. Z kolei, jeśli chodzi o tubę palnika, najlepiej sprawdzają się te o stosunkowo grubej ściance oraz otworach po obu stronach. Taki mechanizm zapewnia znacznie więcej źródeł ciepła, a także umożliwia perfekcyjne przygotowanie mięsa na grillu.
Regularne czyszczenie grilla gazowego jest kluczowe, aby utrzymać go w dobrym stanie i przedłużyć jego żywotność. Aby uniknąć naruszenia gwarancji, przed przystąpieniem do czyszczenia należy sprawdzić zalecenia producenta dotyczące użytkowania i konserwacji. Ważne jest również używanie odpowiednich narzędzi do mycia, aby nie porysować ani nie zniszczyć powierzchni grilla. Jak się za to zabrać? Na koniec każdego grillowania użytkownik powinien przepalić ruszt – wystarczy ustawić pokrętła na bardzo wysoką temperaturę. Dzięki temu tłuszcz oraz resztki jedzenia na ruszcie ulegną spaleniu. Następnie wystarczy nieco ostudzić powierzchnię, a na końcu wysmarować olejem.
Podsumowując, przed zakupem najlepszego grilla gazowego, trzeba przemyśleć swoje potrzeby i preferencje, a także zapoznać się z opiniami innych użytkowników. Ponadto warto zwrócić uwagę na dodatkowe elementy, takie jak termometr, półki czy szafki. Wszystko po to, aby wybrać idealny model, który będzie służył przez wiele lat i dostarczy niezapomnianych wrażeń kulinarnej przygody na świeżym powietrzu.
Zdjęcia: materiał Klienta.