Artykuł sponsorowany
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.
Uwielbiasz smak potraw, które były poddane działaniu ognia? Lubisz, kiedy kiełbaski, karkówka i warzywa mają lekko dymny aromat i wspaniale wypieczoną skórkę? Takie przysmaki można przyrządzić na ognisku. Jednak rozpalenie go zajmuje sporo czasu. Dlatego zamień tradycyjne palenisko na nowoczesny grill węglowy. Dowiedz się, jaki model wybrać, aby posłużył Ci długie lata.
Dobry grill to taki, który pozwala przygotować odpowiednio dużo jedzenia dla wszystkich i może być używany przez długi czas. Musi być również łatwy w użytkowaniu i utrzymaniu w czystości. Liczy się także mobilność, aby można było go postawić w dowolnym miejscu w ogrodzie. Aby znaleźć taki model, trzeba zwrócić uwagę na kilka czynników.
Na rynku można znaleźć wiele grillów węglowych, które kosztują od kilkudziesięciu do nawet kilku tysięcy złotych. Jednak nie kieruj się ceną. Jeśli chcesz, żeby grillowanie sprawiało Ci przyjemność, zadbaj, żeby urządzenie było dopasowane do Twoich potrzeb. Szczególną uwagę zwróć na wymiary rusztu i łatwość w czyszczeniu.
Podczas wybierania grilla bardzo istotne są rozmiary jego rusztu. Od tego zależy, ile jedzenia przygotujesz w tym samym czasie. Jeśli planujesz:
Dobrym wyborem są grille węglowe z dwoma rusztami na różnych poziomach. Przygotujesz na nich podwójną porcję jedzenia!
Aby jedzenie z grilla zawsze smakowało doskonale, zadbaj, żeby ruszt był zawsze czysty. Możesz go po każdym użyciu czyścić ręcznie. Jednak znacznie łatwiej będzie, jeśli kratka ma możliwość mycia w zmywarce. Pod wpływem wysokiej temperatury tłuszcz i osad z węgla rozpuszczą się bez Twojego wysiłku, a ruszt będzie gotowy do ponownego użytku.
Pamiętaj również, że na smak potraw ma wpływ także popiół zalegający na dnie paleniska. Aby można było go łatwo usunąć podczas smażenia potraw bez podnoszenia rusztu, zadbaj, żeby grill węglowy miał wyjmowany popielnik.
Jeśli chcesz przesuwać grill w dowolne miejsce bez konieczności podnoszenia go, zadbaj, żeby model był wyposażony w kółka. Dzięki nim można w bezpieczny sposób manewrować urządzeniem. Bez problemu zmienisz jego ustawienie nawet podczas smażenia potraw, jeśli np. nagle zacznie wiać silny wiatr.
Warto również zwrócić uwagę, aby urządzenie miało pokrywę, która zakrywa cały ruszt. Taka osłona:
Porządną pokrywę doceni każdy grill master! Dzięki niej potrawy zachowają swój niezwykły smak i aromat, a w efekcie zachwycą Twoich gości.
Nie wybieraj grilla spontanicznie — każdy model warto przed zakupem dokładnie przeanalizować. W końcu od tego, na co się zdecydujesz, zależy nie tylko smak i aromat Twoich potraw. Rodzaj grilla wpływa także na Twój komfort przyrządzania potraw na świeżym powietrzu.
Zdjęcie: materiał Klienta.