Letnie dni sprzyjają grillowaniu. Przydomowe ogródki i miejskie działki zapełniają się rodzinami i przyjaciółmi. Najważniejszym punktem takich spotkań jest oczywiście kosztowanie potraw z grilla. Im lepszym sprzętem będziesz dysponować, tym pyszniejsze dania przygotujesz.
Za symbol sezonu wiosenno-letniego można uznać tradycyjny grill węglowy. Niektórzy nawet żartobliwie mawiają, że grillowanie stało się sportem narodowym Polaków. Nie da się ukryć, że grillowane potrawy mają niepowtarzalny smak i aromat, które powstają głównie dzięki unoszącemu się dymowi z grilla węglowego. Taki grill ma wielu zwolenników, ale tradycyjny sprzęt nie sprawdzi się podczas każdej pogody, na przykład w deszczowe dni. Lepszym rozwiązaniem będą elektryczne modele, z których możemy korzystać przez cały rok.
W przeciwieństwie do tradycyjnych grilli węglowych tych elektrycznych nie trzeba rozpalać przez kilkanaście minut. Dla wielu zaletą elektrycznych modeli może być także brak dymu. Grill elektryczny szybko się nagrzewa, ale do prawidłowego działania potrzebuje – jak sama nazwa wskazuje – źródła prądu.
Wyróżniamy kilka rodzajów grilli elektrycznych:
Grille elektryczne dzielą się nie tylko ze względu na rodzaj płyty grzewczej, lecz także przeznaczenia. Wymienione powyżej urządzenia wybiera się zazwyczaj do domu, choć można wykorzystywać je również na zewnątrz. Popularniejszymi grillami elektrycznymi przeznaczonymi do ogrodowego grillowania są takie modele, jak:
Rodzaj grilla elektrycznego możemy bez problemu dopasować do własnych potrzeb. Zanim jednak zdecydujemy się na konkretny model, zwróćmy uwagę na jego parametry techniczne. Co powinno nas interesować?
Podczas zakupu elektrycznego grilla elektrycznego kierujmy się przede wszystkim jego rodzajem i funkcjonalnością. Znaczenie ma też cena sprzętu.
Zdj. główne: songsy/pixabay.com