Drewniana, murowana, metalowa, a może elektryczna? Prezentujemy rodzaje wędzarni do ogrodu. W każdej można przygotować pyszne potrawy bez konserwantów czy sztucznych dodatków.
Wędzenie to konserwowanie żywności za pomocą ciepłego lub zimnego dymu. To właśnie on nadaje jej charakterystycznego smaku oraz przedłuża termin przydatności do spożycia.
Własna wędzarnia ogrodowa jest doskonałym pomysłem dla wszystkich miłośników wędzonych mięs, ryb, warzyw, owoców czy serów. Ponadto samodzielne przygotowywanie jedzenia sprawia, że dokładnie wiemy, co jemy – bez dodatku ulepszaczy, barwników czy konserwantów. Do wędzenia nie jest potrzebny tłuszcz, dzięki czemu przyrządzane potrawy są niskokaloryczne.
Domowe wędzarnie mogą być zbudowane z różnych materiałów. Należy pamiętać, że w każdym przypadku muszą być one ustawione na wyrównanym oraz stabilnym gruncie. Prezentujemy, jakie wędzarnie ogrodowe są dostępne na rynku.
Bez względu na to, jaki rodzaj wędzarni wybierzemy (pomijając elektryczną – z oczywistych względów), zawsze będzie składała się ona z następujących elementów.
Na początek niezbędne jest palenisko, gdzie spalane jest drewno – może być integralną częścią wędzarni bądź ustawione obok. Następnie komora wędzarnicza z chwytakami i hakami, w której wiesza się bądź układa żywność przeznaczoną do wędzenia.
Potem czas na kanał dymowy do odprowadzania dymu z paleniska do komory wędzarniczej oraz komin zapewniający odprowadzenie nadmiaru dymu i położony daleko od paleniska. Na koniec pozostaje jeszcze szyber regulujący dopływ dymu i temperatury oraz termometr.
Dobrze też, by w konstrukcji ogrodowej uwzględnić skośny dach, zapobiegający skraplaniu się wody i jej kapaniu na wędzonki.
Wędzarnia ogrodowa z drewna przypomina niewielkie domki albo budki z otwieranymi drzwiczkami. Jest mobilna – można ją przenosić z miejsca na miejsce wedle uznania bądź przykładowo schować i chronić przed działaniem niekorzystnych warunków atmosferycznych, takich jak deszcz, mróz czy śnieg.
Do jej wykonania najczęściej używa się drewna z drzew liściastych (iglaste mają żywicę negatywnie wpływającą na wędzonki). Koniecznie trzeba także taką wędzarnię zaimpregnować, by nie tylko przedłużyć jej żywotność, ale również zabezpieczyć ją przez ewentualnymi szkodnikami.
Drewniane wędzarnie ogrodowe sprawdzają się idealnie do profesjonalnego wędzenia.
Wędzarnie ogrodowe murowane na pierwszy rzut oka przypominają duże piece. Mogą być wykonane z kamienia, cegły lub – nieco rzadziej – betonu. Niewątpliwie stanowią piękną ozdobę podwórka, prezentują się naprawdę imponująco.
Trzeba jednak liczyć się z tym, że to ciężka konstrukcja, która wymaga utwardzonej powierzchni z fundamentem. Zaletą tego typu urządzenia jest jednak jego trwałość – z pewnością posłuży przez wiele, wiele lat.
Metalowe wędzarnie ogrodowe są łatwo dostępne w sklepach. Ich wygląd nie jest tak stylowy, jak drewnianych czy kamiennych, ale są zdecydowanie trwalsze niż drewniane oraz bardziej odporne na wilgoć. Łatwiej też utrzymać je w czystości.
Warto mieć na uwadze, że takie wędzarnie łatwo się nagrzewają, ale równie szybko stygną, dlatego trzeba podkładać więcej opału podczas wędzenia. Najczęściej metalowe wędzarnie ogrodowe są polecane osobom preferującym wędzenie na zimno. Świetnie też sprawdzą się do wędzenia ryb.
Na koniec pozostaje jeszcze jeden rodzaj – wędzarnie ogrodowe elektryczne. Są wygodne w użytkowaniu, wyposażone w grzałkę oraz termostat, który utrzymuje temperaturę wędzenia na stałym poziomie. Skąd jednak będzie wydobywał się dym? Z generatora dymu, czyli smokersa.
Tego typu wędzarnie doskonale sprawdzą się wszystkim tym osobom, które właśnie zaczynają swoją przygodę z wędzeniem. Dodatkowo nie ma tutaj kontaktu z ogniem.