Ogródek ziołowy można założyć zarówno w domu, jak i w ogrodzie. Hodowane zioła nie wymagają wielu zabiegów pielęgnacyjnych – wystarczy je tylko regularnie podlewać i odchwaszczać.
Posiadanie ziołowego ogródka jest praktycznym rozwiązaniem, zawsze można mieć pod ręką świeże zioła, które są naturalnym dodatkiem do wielu potraw. Własny ogródek sprawi ogrodnikowi dużo frajdy, niezależnie czy zostanie zrobiony na grządce, czy w formie doniczek.
Domowy ogródek ziołowy w doniczkach jest bardzo estetycznym i funkcjonalnym rozwiązaniem. Świeże zioła w doniczkach wyglądają pięknie i cudownie pachną, są również świetnym dodatkiem do różnych potraw.
Najważniejsze w uprawie ziół w doniczkach jest słoneczne miejsce. Dlatego najlepszy do ich uprawy jest kuchenny parapet. Ważna w uprawie ziół jest głębokość doniczki – nie powinna być większa niż 20 cm. Zbyt głęboka spowoduje za duże rozrastanie się systemu korzeniowego. W każdej doniczce powinny być otwory, przez które swobodnie będzie mógł wypływać nadmiar wody. Podczas uprawy domowych ziół nie wolno zapomnieć o odpowiednim drenażu, korzenie ziół nie mogą być w stałym kontakcie z wodą, bo grozi to ich gniciem i zwiędnięciem rośliny.
Idealny termin na wysiew nasion to początek marca. Zioła uprawiane w doniczkach powinny być wysiewane do ziemi uniwersalnej lub ziemi przeznaczonej do warzyw. Wyhodowane z nasion zioła są bardziej oporne na czynniki zewnętrzne niż gotowe sadzonki dostępne np. w dyskontach.
>> Zobacz też: Naturalne sposoby walki ze szkodnikami ogrodowymi
Przygotowania do uprawy ziół w ogrodzie warto rozpocząć jesienią rok wcześniej. Ziemię należy przekopać na głębokość min. 25 cm i pozostawić do przezimowania. Dzięki temu zostanie zmagazynowane w niej więcej wody i wyginą niektóre szkodniki. Jesienią warto również nawieźć glebę odpowiednim nawozem lub kompostem. Większość ziół najlepiej rośnie na stanowisku słonecznym. Wczesną wiosną należy przekopać ponownie ziemię, wytyczając miejsca, w których zostaną zasiane zioła.
Siejąc zioła należy pamiętać, że zioła, które rosną najwyższe, powinny być siane w centrum grządki. Podczas wysiewania należy kierować się ostateczną wysokością roślin, stopniowo zmniejszając ją do końca grządki. Warto też posiać je w kilku grupach z jednego gatunku. Szybko rozrastającym się ziołom należy zostawić dużo wolnego miejsca. Do takich należą:
Ziół szybko rozrastających się nie należy siać obok tych wolnorosnących, do których należą:
Najczęściej zioła zrywane są na bieżąco do potraw, najwięcej wartości odżywczych mają liście przed kwitnieniem. Najwięcej aromatu mają te zbierane do południa. Zbiory ziół nasiennych m.in. kopru i kolendry odbywają się na przełomie lipca/sierpnia.
Ciekawy artykuł. Warto również zaznaczyć, że aby uprawiać zioła nie musimy posiadać ogródka, możemy rozpocząć uprawę w doniczkach w domu. Oczywiście nie wszystkie zioła się do tego nadają, ale spora większość tak. Pozdrowienia.