Artykuł sponsorowany
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.
Prowadząc własny biznes w branży gastronomicznej, należy zadbać nie tylko o część lokalu przeznaczoną dla gości, lecz także o kuchnię. Od jej wyposażenia w sporym stopniu jest uzależniona wydajność naszych pracowników, a także jakość i sterylność wydawanych potraw. Zastanówmy się nad tym, czy meble ze stali nierdzewnej to najlepszy możliwy wybór w profesjonalnej kuchni.
Meble gastronomiczne, które umieścimy w profesjonalnej kuchni, mają ogromne znaczenie dla wykonywanej w niej pracy. Jeśli umeblujemy ją sprzętami, które nie będą dostosowane dla danego rodzaju lokalu gastronomicznego, przygotowywanie posiłków we właściwy sposób będzie całkowicie niemożliwe. Warto również pamiętać o tym, że zaplecze kuchenne powinno wyróżniać się także ergonomią. Dzięki temu przygotowywanie w nim dań będzie odbywać się sprawnie i szybko. Szczególną trudność sprawiają kuchnie o niewielkim metrażu, bądź niestandardowym kształcie..
Niezwykle ważną cechą mebli gastronomicznych jest także ich trwałość. Są one użytkowane bardzo często i intensywnie. W związku z tym mogą zużywać się dość szybko. To między innymi dlatego uważa się, że meble wykonane ze stali nierdzewnej są idealne do profesjonalnych kuchni. Cechują się wysoką odpornością na uszkodzenia, takie jak zarysowania bądź wgniecenia. Chwali się je także za to, że są bardzo łatwe w utrzymaniu w czystości. W profesjonalnej gastronomii meble muszą spełniać rozmaite wymogi BHP oraz unijne, a meble ze stali nierdzewnej wpisują się w te zasady doskonale.
Wyposażenie profesjonalnej kuchni stanie się o wiele prostsze, jeśli postawisz na meble gastronomiczne ze stali nierdzewnej. Trzeba pamiętać o tym, że w tym pomieszczeniu panują bardzo trudne warunki, takie jak wilgoć i wysoka temperatura, czy tryskający na sprzęty tłuszcz. To właśnie dlatego meble ze stali nierdzewnej sprawdzą się najlepiej. Są odporne na niekorzystne warunki oraz bardzo łatwo je czyścić. Ponadto nie wydzielają one żadnych substancji, które mogłyby zaszkodzić gościom lokalu.
Wyposażając profesjonalną kuchnię, warto się zastanowić, jakiego rodzaju sprzęty będą nam potrzebne. Niezwykle ważnymi elementami wyposażenia są stoły oraz blaty robocze, przy których będą gotować nasi pracownicy. Bardzo przydatne okazują się także regały oraz szafy, które umożliwiają w sposób zorganizowany przechowywanie składników oraz naczyń potrzebnych do gotowania. Wybierając je, warto zastanowić się nad dostępną przestrzenią i postawić na te najpotrzebniejsze. Postarajmy się wybierać funkcjonalne i stabilne sprzęty, a także komponujące się ze sobą pod względem estetyki. Dzięki temu nasza kuchnia będzie prezentować się przyjemnie dla oka.
Szukasz producenta wyposażenia gastronomii, któremu można zaufać? JAMP to producent mebli gastronomicznych, na którego postawiło już wielu polskich przedsiębiorców z branży gastronomicznej. Marka ta dysponuje szeroką ofertą mebli ze stali nierdzewnej o wysokiej wytrzymałości, w której każdy restaurator może znaleźć doskonałe produkty do swojego lokalu. Nie czekaj, już teraz postaw na profesjonalistów i skontaktuj się z pracownikami firmy JAMP, którzy pomogą Ci w wyborze odpowiednich mebli ze stali nierdzewnej.
Fot.: Elle Hughes/pexels.com