Jabłka są jednym z popularniejszych owoców wśród Polaków. Do przechowywania najlepiej nadają się jesienne odmiany. Które z nich warto wybrać?
10 najsmaczniejszych odmian jabłek
Jabłonie są jednym z najczęściej spotykanych drzew w polskich sadach. Obecnie w naszym kraju uprawiane jest 60 gatunków jabłoni. Jesienne odmiany są najlepsze do przechowywania.
1. Golden Delicious
Odmiana pochodzi z USA. Uprawiana w Polsce od końca XIX w. Choć popularność zyskała w latach 70-tych XX wieku. Jabłka w kolorze żółtym są soczyste o delikatnym miąższu. Średnio osiągają wielkość około 8 cm. Najczęściej wykorzystywane są do przetworów.
2. Topaz
Pochodzi z Czech. Odmiana ta jest efektem skrzyżowania odmian Vanda i Rubin. Jest to odmiana bardzo plenna. Jabłka są jasnoczerwone, o słodko-kwaśnym smaku. Wysoka zawartość cukru oraz lekko kwaskowy smak powodują, iż jest to odmiana ceniona jako ta na przetwory. Zbiór jabłek zawsze odbywa się w połowie października.
3. Ariva
Odmiana ta jest efektem skrzyżowania Golden Delicious i klonu A849-5. Pochodzi z Anglii. W Polsce dostępna jest od 2007 roku. Jabłka mają żółtozielony kolor. Miąższ jest słodki o lekko kwaskowatym smaku. Jabłka można zbierać od września, lecz nadają się do jedzenia dopiero od października.
4. Gala
Odmiana ta jest bardzo popularna w Polsce ze względu na wysoką odporność na choroby. Pochodzi z Nowej Zelandii. Odmiana ta ma lekko słodki smak.
5. Antonówka
Pochodzi z Rosji. Jest bardzo popularna w Polsce, ponieważ ma dużą odporność na mrozy. Owoce są duże, w złotym kolorze z niewielkimi rumieńcami. Jabłka nadają się do jedzenia na surowo i na przetwory.
6. Ligol
Owocuje już w 3 roku po posadzeniu. Wydaje bardzo obfite plony. Owoce są słodkie, o delikatne kwaskowatym smaku. Jabłka można zbierać już w październiku, lecz najlepiej jest jeść je w lutym i marcu.
7. Szampion
Odmiana pochodząca z Czech. Bardzo popularna w Polsce, owocuje już 3 lata po posadzeniu. Owoce są bardzo słodkie z kwaskową nutą. Drzewka są wrażliwe na mróz, lecz odporne na choroby. Jabłka mogą być przechowywane do grudnia.
8. Lobo
Pochodzi z Kanady. Owocuje 4 lata po posadzeniu. Jest bardzo odporna na przymrozki. Jabłka są kruche i bardzo soczyste. Mają słodko-kwaśny smak.
9. Rubin
Rubin jest odmianą odporną na mróz i choroby. Owoce są bardzo duże, o soczystym, lekko słodkim smaku. Odmiana ta jest uznawana za deserową. Można je przechowywać krótko, do końca listopada.
10. Gloster
Pochodzi z Niemiec. Mają średnią odporność na mróz oraz na parcha jabłoni. Jabłka mają soczysty i zwarty miąższ o lekko słodkim smaku.
W jaki sposób należy je przechowywać?
Aby jabłka można było jak najdłużej przechowywać, to muszą być odpowiednio zbierane – bardzo ostrożnie. Jeśli są dojrzałe, to można je z łatwością zerwać z drzewa. Wystarczy lekko przekręcić jabłko, aby je oderwać od gałęzi.
Jeśli owoce będą odpowiednio przechowywane, to będą nadawały się do spożycia nawet do końca marca. Jabłka należy składować w ciemnym pomieszczeniu o dużej wilgotności np. piwnicy z dobrą wentylacją. Wilgotność w pomieszczeniu można zwiększyć poprzez ustawienie pojemnika z wodą. Najlepiej jest przechowywać jabłka w skrzynkach wyłożonych falistą tekturą. Jeśli skrzynka jest większa, to należy jabłka oddzielić kolejnymi warstwami tektury.
Przechowywać można tylko nieuszkodzone jabłka. W czasie przechowywania należy je przeglądać co tydzień i usuwać gnijące owoce. Aby jabłka szybko nie obsychały, warto je nakryć folią perforowaną.
Zdjęcie główne: Shelley Pauls/unsplash.com