Ogród

Kiedy jest sezon na maliny?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Maliny są jednym z popularniejszych polskich owoców. Mają wiele prozdrowotnych właściwości. Skąd pochodzą maliny i dlaczego warto je spożywać?

Skąd pochodzą maliny?

Malina jest owocem wykorzystywanym od tysięcy lat w celach leczniczych i zdrowotnych. Pierwsza pisemna wzmianka o malinach pochodzi z 300 r. p.n.e. z Grecji. Według Dioskoridesa; greckiego lekarza, farmakologa i botanika, to właśnie ten kraj jest ojczyzną malin. Wzmianki o tych owocach można znaleźć również w mitologii.

W XV w. maliny były jednym z popularniejszych krzewów uprawianych w przyklasztornych ogrodach. Jednak dopiero od XVIII wieku malina jest krzewem hodowlanym.

Ile jest odmian malin?

Obecnie dostępnych jest kilkaset odmian hodowlanych. Różnią się między sobą wielkością i kolorem – od czerwieni, po żółć oraz biel. Najbardziej popularną odmianą jest malina właściwa. Ma piękny czerwony kolor i słodki smak. Polska jest jednym z czołowych producentów tej odmiany na całym świecie.

Od kiedy należy zbierać maliny?

Maliny w zależności od odmiany można zbierać już w czerwcu. Niektóre z odmian owocują, aż do pierwszych przymrozków. Owoce malin są delikatne, dlatego należy je zbierać ostrożnie podczas ładnej pogody do koszyczków. W ciągu 2 dni należy je zjeść lub przetworzyć.

Co można zrobić z malin?

Świeże maliny można wykorzystać do ciast, deserów, koktajli oraz jako element dekoracyjny słodkich dań. Maliny mają kwaśny posmak, dlatego idealne komponują się z różnymi gatunkami mięs. Do białego mięsa będzie idealny sos wykonany na bazie świeżych malin.

Jeśli kupujesz maliny, to przed włożeniem do lodówki musisz sprawdzić ich stan. Czy w pudełku nie ma uszkodzonych lub spleśniałych owoców. Jeśli takie są, to należy je usunąć. Maliny można mrozić. Aby to zrobić, owoce należy delikatnie umyć, a następnie wysuszyć ręcznikiem. Tak przygotowane maliny należy przełożyć do wielorazowych woreczków do mrożenia.

Z malin wykonuje się głównie sok, który ma lecznicze właściwości, m.in. jest bardzo pomocny w walce z przeziębieniem i gorączką. Sok z malin jest świetnym wsparciem dla układu immunologicznego. Do jego wykonania niezbędny jest sokownik parowy.

Zdj. główne: Jeremy Bezanger/unsplash.com

Z wykształcenia pedagog z pasji ekonomista i ogrodnik. Ogród stał się dla niej pasją i formą terapii. Co roku sadzi w nim nowe ciekawe odmiany roślin. Prywatnie jest mamą nastolatki i skrajnego wcześniaka.
Brygida Konopka-Konig
Polecane artykuły
Ogród

Czy warto używać wapna granulowanego do wapnowania pola?

Obfite plony i zdrowo rosnące rośliny na polu są marzeniem każdego rolnika. Czasami jednak z powodu zakwaszenia gleby okazuje się, że rośliny kiepsko rosną i chorują. Z pomocą przychodzi wtedy wapnowanie pola wapnem granulowanym.
Czytaj więcej
Ogród

Ekologiczna uprawa roślin. Naturalne nawozy do ogrodu

Coraz większa świadomość negatywnego wpływu stosowania nawozów sprawia, że w przydomowych ogródkach chętnie sięgamy po ich naturalne zamienniki. Poznaj najważniejsze naturalne nawozy.
Czytaj więcej
Ogród

Wyróżniamy ogrody na instagramie - oto nasze TOP10!

Instagram to świetna platforma do utrzymywania kontaktu z przyjaciółmi, chwalenia się osiągnięciami i poszukiwania inspiracji. Tym razem skupimy się na tym ostatnim, prezentując niesamowite ogrody, które zasługują na wyróżnienie.
Czytaj więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *