Ogród

Kiedy jest sezon na maliny?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Maliny są jednym z popularniejszych polskich owoców. Mają wiele prozdrowotnych właściwości. Skąd pochodzą maliny i dlaczego warto je spożywać?

Skąd pochodzą maliny?

Malina jest owocem wykorzystywanym od tysięcy lat w celach leczniczych i zdrowotnych. Pierwsza pisemna wzmianka o malinach pochodzi z 300 r. p.n.e. z Grecji. Według Dioskoridesa; greckiego lekarza, farmakologa i botanika, to właśnie ten kraj jest ojczyzną malin. Wzmianki o tych owocach można znaleźć również w mitologii.

W XV w. maliny były jednym z popularniejszych krzewów uprawianych w przyklasztornych ogrodach. Jednak dopiero od XVIII wieku malina jest krzewem hodowlanym.

Ile jest odmian malin?

Obecnie dostępnych jest kilkaset odmian hodowlanych. Różnią się między sobą wielkością i kolorem – od czerwieni, po żółć oraz biel. Najbardziej popularną odmianą jest malina właściwa. Ma piękny czerwony kolor i słodki smak. Polska jest jednym z czołowych producentów tej odmiany na całym świecie.

Od kiedy należy zbierać maliny?

Maliny w zależności od odmiany można zbierać już w czerwcu. Niektóre z odmian owocują, aż do pierwszych przymrozków. Owoce malin są delikatne, dlatego należy je zbierać ostrożnie podczas ładnej pogody do koszyczków. W ciągu 2 dni należy je zjeść lub przetworzyć.

Co można zrobić z malin?

Świeże maliny można wykorzystać do ciast, deserów, koktajli oraz jako element dekoracyjny słodkich dań. Maliny mają kwaśny posmak, dlatego idealne komponują się z różnymi gatunkami mięs. Do białego mięsa będzie idealny sos wykonany na bazie świeżych malin.

Jeśli kupujesz maliny, to przed włożeniem do lodówki musisz sprawdzić ich stan. Czy w pudełku nie ma uszkodzonych lub spleśniałych owoców. Jeśli takie są, to należy je usunąć. Maliny można mrozić. Aby to zrobić, owoce należy delikatnie umyć, a następnie wysuszyć ręcznikiem. Tak przygotowane maliny należy przełożyć do wielorazowych woreczków do mrożenia.

Z malin wykonuje się głównie sok, który ma lecznicze właściwości, m.in. jest bardzo pomocny w walce z przeziębieniem i gorączką. Sok z malin jest świetnym wsparciem dla układu immunologicznego. Do jego wykonania niezbędny jest sokownik parowy.

Zdj. główne: Jeremy Bezanger/unsplash.com

Z wykształcenia pedagog z pasji ekonomista i ogrodnik. Ogród stał się dla niej pasją i formą terapii. Co roku sadzi w nim nowe ciekawe odmiany roślin. Prywatnie jest mamą nastolatki i skrajnego wcześniaka.
Brygida Konopka-Konig
Polecane artykuły
Ogród

Jakie atrakcje dla dzieci przygotować w ogrodzie?

Planujesz urządzenie przydomowego placu zabaw? Podpowiadamy, czego nie może w nim zabraknąć.
Czytaj więcej
Ogród

Zalety ogrodów zimowych

Przeczytaj artykuł, aby dowiedzieć się, jakie korzyści płyną z aranżacji ogrodu zimowego.
Czytaj więcej
Ogród

Czym jest wermikulit i jak go stosować?

Wermikulit należy do ilastych minerałów. Jest to minerał o stosunkowo skomplikowanym, jak i zmiennym składzie chemicznym.
Czytaj więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *